Hoe kan ik een talent opleiden tot Tendermanager? #024
40Ik zie twee sporen voor het opleiden van een Tendermanager. Het eerste spoor is coachen op de inhoud: het voordoen, het zelf doen, het laten doen en het reviewen van tenders. Het tweede spoor is het werken aan vaardigheden van medewerkers via opleidingen en kennissessies.
Coaching op de inhoud: steeds meer loslaten
In vier stappen (voordoen, zelf doen, laten doen en reviewen) geef ik talenten steeds meer mee van het vak van Tendermanager. Afhankelijk van de ervaring van iemand, kun je bepaalde stappen intensiever maken of sneller doorlopen.
Stap 1: Voordoen
Het start met het voordoen van een tender. Hoe pak je een kick-off aan, hoe schrijf je antwoorden op vragen, hoe organiseer je een tender met een team? Het is goed om alles een keer voor te doen, wat in je hoofd zit en wat van nature gaat. Laat je talent met je meelopen en meekijken hoe je het aanpakt. Focus je niet alleen op de bijeenkomsten zoals een kick-off, maar laat juist ook zien hoe je acties uitzet, hoe je deadlines bewaakt en hoe je dingen informeel voor elkaar krijgt.
Stap 2: Zelf laten doen
De volgende stap is het zelf doen. Daar bedoel ik mee het samen doen. Geef je talent de kans om een tender te doen en om fouten te maken. Stuur wel bij natuurlijk en spring bij waar het nodig is. Het is geen leerschool, we gaan er wel voor om de tender te winnen. We doen geen tender waar we gaan oefenen en hopen dat je hem wint. Je wilt winnen en je talent opleiden tegelijkertijd. Het laten doen is bijvoorbeeld door je talent de presentatie voor de kick-off voor te bereiden. Die neem je samen door en dan doe je samen de kick-off. Laat bepaalde onderdelen over aan je talent en fouten maken mag. Geef feedback na de kick-off en bespreek wat er goed gaat en wat er beter kan. Daar kan je talent echt van leren. Als je alles blijft doen creëer je een houding van: “als het even niet lukt dan kijk ik even opzij en dan helpt mijn coach me wel uit de brand”.
Stap 3: Laten doen
Je hoeft niet overal meer bij te zijn. Bepaal de meest belangrijke momenten en trek daar samen in op. Bijvoorbeeld een schouw, of een kick-off of de presentatie bij de directie. Blijf beschikbaar voor vragen en zoek je talent ook proactief op. Op het eerste gezicht gaat alles helemaal goed, maar als je doorvraagt weet je dat er bij iedere tender wel moeilijke momenten zijn.
Stap 4: Loslaten en reviewen
De laatste stap is het loslaten. Zorg dat je bereikbaar bent voor vragen en tips. En review de versies die je bidteam produceert. Doe behalve de schriftelijke review op kwaliteit ook een persoonlijke review. Geef mee aan je talent wat de structurele verbeteringen zijn. Een opmerking in de kantlijn alleen is onvoldoende, geef een persoonlijke toelichting. Ook hier geldt weer jij doet heel veel dingen uit nature en leg uit waarom je dit doet. Help je talent om structureel beter te worden, niet door alleen de lopende tender te verbeteren.
Coachen van vaardigheden: daag uit om te blijven leren
Het andere spoor is het opleiden, het kennis delen en het trainen. Bedenk dat de beste training is door veel tenders te doen. In een opleiding komt de winstrategie aan bod, maar de andere keer heb je een SMART tekst nodig en een volgende keer gaat het om de regie te pakken. Daarom vind ik het vak ook zo leuk, als goede Tendermanager moet je al die aspecten beheersen. Organiseer interne kennissessies, of plan een terugkerend trainingsmoment in om te blijven leren en ontwikkelen. Leer van evaluaties met klanten en werk aan interne projecten met elkaar om het Tenderteam beter te maken en het werk leuker te maken met elkaar. Laat je talent met meerdere Tendermanagers samenwerken, iedereen heeft weer zijn eigen slimme aanpak. Laat vooral ook je talent de mensen in je organisatie goed leren kennen. Dit helpt op het moment dat je met een team gaat samenwerken, zodat je snel input kan ophalen.
Opleiden is leuk en leerzaam
Het opleiden van een talent is dus zeker niet zomaar even gedaan. Maar iemand aannemen als ‘de’ ervaren tendermanager die jouw diensten kent is ook niet zomaar gevonden. Bovendien is het opleiden van talenten leuk en kun je er zelf ook wat van leren. Ik word iedere keer weer positief verrast.